À/B Hørsholmsgade 22 A-K får en ejerforening ind i tagetagen

MÅNEDENS ANDELSFORNING: For politikere og byplanlæggere er blandede boliger toppen af poppen. Og de får i den grad opfyldt deres ønsker i Hørsholmsgade 22 A-K på Nørrebro i København: Ejendommen rummer en andelsforening, men ikke alle beboerne gik med, da den blev stiftet for hen ved fire år siden.

Så i dag bor der både andelshavere og lejere i ejendommen – og nu er også den tredje boligform på vej ind. Det sker i forbindelse med en renovering af tagetagen, der bliver ombygget til lejligheder.

”Taglejlighederne får deres helt egen ejerforening. Så konstruktionen i ejendommen bliver, at der er en ejerforening øverst, en andelsforening nedenunder, og så er der jo faktisk også en lejerforening,” siger formanden Jacob Færtz.

De cirka 70 medlemmer af foreningen tog noget af en chance, da de udnyttede tilbudspligten i forbindelse med, at en norsk investor ønskede at købe ejendommen. Ejendommen er smuk og hyggeligt beliggende lige op ad Nørrebroparken. Men den var også noget nedslidt – facader skulle renoveres, og vinduer og tag skulle skiftes. Det sidste var presserende.

Løsningen er fundet ved, at en ekstern investor har købt byggerettighederne til tagetagen. På den måde, og ved at forhøje lånet i ejendommen, kan det hele blive lavet på en gang – plus at der bliver etableret elevatorer, som investoren betaler en del af.

”Vores første målsætning var at etablere andelslejligheder i tagetagen. Men da vi var helt nystiftede og ikke rigtigt havde nogen aktiver at sætte ind, ville det blive alt for dyrt. Så begyndte vi at kigge på den anden model, som viste sig at kunne blive en rigtig god forretning,” forklarer Jacob Færtz.

Selv om der ikke er mange frie midler at jonglere med i foreningen, kommer det den nu til gode, at man tænkte konservativt ved stiftelsen. For eksempel valgte man den umiddelbart mest omkostningstunge, men også mest sikre, låneform, nemlig fast forrentede lån med afdrag.

Medlemmerne sidder således ikke hårdere i det, end at de er i stand til via en stigende boligafgift at yde deres bidrag til renoveringsarbejdet. Og som priserne på lejligheder er lige nu, vil det være en meget god investering for dem.

”Vores boligafgift er steget en smule, men det er begrænset i forhold til den upside, vi har som forening, Dels i forhold til, at der ikke kommer så store udgifter til vedligehold de næste år, fordi mange poster bliver taget nu. Men også fordi vi bør kunne opleve en rigtig fin værdistigning på andelskronen, i takt med at byggeriet bliver færdigt,” siger Jacob Færtz.

Også det forhold, at en del af ejendommen bliver solgt fra, nedsætter de langsigtede omkostninger til blandt andet vedligehold.

En ulempe er, at man nu skal igennem en lang periode med stilladser og støj fra de forskellige byggearbejder. Men omvendt er det en lettelse, at de omsider kan komme i gang.

”Det har taget rigtig lang tid at komme frem til byggestart. Vi begyndte jo at kigge på det, allerede inden vi stiftede foreningen,” siger Jacob Færtz.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev