Banker glemte nye regler om varsling af prisforhøjelser

Hvis din andelsforening har et såkaldt realkreditlignende lån i en bank – altså et banklån med sikkerhed i foreningens ejendom – så er det umagen værd at tjekke, hvad der står i betingelserne for lånet, og om der har været forhøjelser af rentesatser og bidrag.

Loven er blevet strammet, så sådanne prisstigninger skal varsles seks måneder i forvejen. Men Finanstilsynet har tjekket lånebetingelserne hos fem banker – Handelsbanken Kredit, Spar Nord Bank, Sydbank, Danske Bank og Nordea – og de fire af dem forbeholder sig ifølge deres lånebetingelser stadig ret til at hæve rentesatser og bidrag med tre måneders varsel.

Men den går ikke. Det er lovens krav, og ikke de betingelser, bankerne selv formulerer, der er gældende.

I praksis har Finanstilsynet ikke fundet eksempler på, at bankerne har hævet priser med for kort varsel, oplyser kontorchef Ulla Brøns Petersen til Min-andelsbolig.dk. Det kan være fordi, det endnu ikke har været aktuelt at hæve priserne, eller fordi bankerne er opmærksomme på lovændringen, men blot har glemt at ændre standardteksten i deres lånebetingelser.

Men skulle der være eksempler på, at en bank har givet for kort varsel, er det den, der har problemet.

”Hvis en bank ændrer et lån og ikke følger rentevarslerne, så har den ikke varslet korrekt, og så skal den begynde forfra med et korrekt varsel. Først når det varsel er overstået, kan banken effektuere stigningen,” siger Ulla Brøns Petersen.

Reglerne gælder ikke de lån, som banker giver til de enkelte medlemmer med pant i andelen. Sådanne lån kan pr. definition ikke være realkreditlignende i lovens forstand. Men det kan altså de lån, som bankerne giver til foreningerne.

Også boligejere bør tjekke, hvad der står i deres lånebetingelser, og om der har været det rette varsel på rente- og bidragsforhøjelser.

 

 

Billedet er fra A/B Andelen i Midten i Allerød.

Tilmeld Nyhedsbrev