Byggepriser ræser i vejret – foreninger bør overveje at udskyde projekter

Når man først har sat sig i hovedet, at noget skal bygges om eller renoveres i sin bolig, så vil man som regel gerne i gang så hurtigt som muligt. Den logik gælder også for andelsforeninger. Men lige nu kan der være en idé i at udsætte ikke-presserende byggearbejder.

Det siger to økonomer til Min-andelsbolig.dk, efter at tal fra Danmarks Statistik i sidste uge viste, at byggepriserne i etageejendomme er steget med 2,1 procent i andet kvartal. Det er usædvanligt højt og afspejler, at byggeriet er inde i en højkonjunktur, hvor de fleste firmaer har nok at lave, og hvor det også er svært at få arbejdskraft, så lønningerne i byggeriet stiger.

”Der er ingen tvivl om, at der er travlt for øjeblikket. Konjunkturerne går op og ned, og på et eller andet tidspunkt vil det jo nok flade ud,” siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

”Hvis det er et projekt, som ikke er direkte nødvendigt for ejendommens vedligehold, må man få nogle tilbud hjem. Og hvis prisen så ikke står mål med den nytteværdi, man får ud af det, må man lige klappe hesten og prøve igen om nogle år,” siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Begge understreger dog, at man ikke uden videre skal udsætte enhver byggeopgave. Slet ikke dem, der handler om nødvendigt vedligehold.  ”Der er også omkostninger ved at udskyde arbejder. Hvis der er noget, der kræver renovering, kan skaderne blive større, mens man venter,” siger Bo Sandberg.

Nok så vigtigt er det, at man ikke kan vide, hvornår byggepriserne igen bliver mere moderate – og om det overhovedet sker inden for en overskuelig fremtid.

”Vores bedømmelse for øjeblikket er, at der ikke er nogen grund til at tro, at situationen med pres på arbejdsmarkedet vil aftage de kommende år. Den er formentligt kommet for at blive. Arbejdsmarkedet inden for byggeriet er de seneste år skiftet fra at være købers marked til at være sælgeres marked, og det vil nok ikke lige forsvinde med et trylleslag,” sig Bo Sandberg.

Christian Hilligsøe Heinig er enig, og han fremhæver også, at der er en anden vigtig parameter end prisen på byggearbejdet – nemlig prisen på det lån, man eventuelt skal optage.

”Har man en god økonomi, og kan man løfte nytteværdien af ejendommen, så er det bare med at få undersøgt markedet og udnytte, at man også kan låne billigt i sin friværdi for tiden,” siger han.

Endelig anfører Bo Sandberg, at hvis der er tale om et mindre projekt, der kan foregå om vinteren, er det også en ide at sigte efter første kvartal, hvor byggevirksomhederne som regel ikke har så travlt.

Stigningen i byggeomkostningerne var noget højere før finanskrisens udbrud for præcis ti år siden. Men trenden peger for tiden stejlt opad, så her i tredje kvartal vil byggepriserne sandsynligvis vise sig at stige noget mere end de 2,1 procent.

Også 2011 var der nogle kvartaler med meget høje prisstigninger – men her skyldtes det, at man regnede i forhold til en helt særlig situation året forinden, hvor for eksempel mange materialeproducenter havde set sig nødsaget til at sælge ud af varelagrene til at ekstremt lave priser.

 

 

Har du brug for et malerfirma? Find et i Min-andelsbolig.dk’s leverandørkartotek.

Tilmeld Nyhedsbrev