Finanstilsynets hammer virker – banker strammer op over for andelsboligkunder

Banker og realkreditinstitutter blev mod slutningen af 2018 mindre villige til at låne penge ud. Og i visse banker er det især andelsboligkunder, der er ramt.

Det fremgår af Nationalbankens kvartalsvise udlånsundersøgelse, der blev offentliggjort i forrige uge.

Min-andelsbolig.dk har spurgt to af de mere aktive banker på området, Alm. Brand Bank og Nordea, om de er blandt det banker, som Nationalbanken hentyder til. Det afviser begge.

Men hos Nordea mener boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at det, man ser, er resultatet af en inspektion, Finanstilsynet foretog i seks pengeinstitutter for et års tid siden. Finanstilsynet pegede i den efterfølgende temaundersøgelse på, at nogle af de seks banker beregnede andelsboligkundernes såkaldte gældsfaktor forkert.

Gældsfaktoren er kundens gæld divideret med kundens årsindkomst, og den må som en tommelfingerregel allerhøjest være 4 – normalt vil bankerne lægge den nede omkring 3,5. Men for andelsboligkunder omfatter gælden også deres andel af foreningernes gæld. Det havde ikke alle de seks kontrollerede banker taget højde for.

Det har de så nu, vurderer Lise Nytoft Bergmann, og det samme har andre pengeinstitutter, der har begået samme fejl, og som har læst temaundersøgelsen fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet kritiserede også bankerne for en del andet end sådanne tekniske fejl. Tilsynet mente, at lånene i en række tilfælde var givet på baggrund af for høje værdiansættelser af foreningernes ejendomme – også selv om andelene lystigt bliver handlet til priser, der afspejler disse værdiansættelser.

Den store sikkerhed, som Finanstilsynet kræver, betyder, at bankerne inden for disse rammer til gengæld er ret ubekymrede om at låne ud til andelsboligkunder – i hvert fald dem i de store byer, hvor boligerne er eftertragtede.

”Der er ingen tvivl om, at andelsboliger i mange år har solgt sig selv, og det gør de også for øjeblikket. Så på nuværende tidspunkt er der, som vi ser markedet, ingen fare. På trods af valuarvurderingerne handles mange andelsboliger stadig til priser, der er meget konkurrencedygtige med ejerboligmarkedet, og vi forudser ikke, at andelsboligmarkedet står foran nogen større opbremsning,” siger Lise Nytoft Bergmann.

 

 

Billedet er fra A/B Byparken i Kolding.

Tilmeld Nyhedsbrev