Indgreb kan åbne for bølge af nye andelsforeninger

Cirka 30 lejere i Peter Bangs Hus på Frederiksberg har spændt ben for Blackstones ønske om at købe den ejendom, de bor i. De har stiftet en andelsforening og udnyttet den såkaldte tilbudspligt, så de nu selv kommer til at stå som ejere. Det oplyser branchemediet EjendomsWatch.

I disse år bliver der ellers ikke stiftet mange andelsforeninger, men Peter Bangs Hus (billedet) kan blive den første i en bølge – udløst af den mere generelle uvilje mod Blackstone.

Den amerikanske gigainvestor er blevet kritiseret for en aggressiv fremfærd over for lejerne i de ejendomme, den køber. Nogle lejere får tilbudt store summer for at fraflytte, så lejlighederne kan blive gennemgribende renoveret og genudlejet til højere huslejer. Det kan disse lejere så som udgangspunkt sige ja eller nej til. Værre er det, hvis de oplever det som et tilbud, de ikke kan sige nej til, fordi de i modsat fald vil opleve gener og omkostninger ved mindre istandsættelser.

På Christiansborg ønsker et solidt flertal bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten og måske flere partier at sætte en stopper for Blackstone. Det forslag, der lige nu ligger på bordet, er, at man hæver barren for de såkaldte paragraf 5, stk 2-renoveringer.

Da det netop er disse, som udgør forretningsmodellen for mange ejendomsinvestorer – også dem, som opfører sig eksemplarisk – kan det imidlertid føre til et drastisk fald i ejendomspriserne. Brancheforeningen EjendomDanmark skønner, at det drejer sig om prisfald på 15-20 procent på typiske, ældre boligejendomme.

Det vil, som tidligere omtalt her på Min-andelsbolig.dk, også ramme andelsforeninger. Men til gengæld kan det give lejere en mulighed for at gøre det samme, som lejerne i Peter Bangs Hus har gjort.

”Hvis du får gennemført en så hård opbremsning af paragraf 5, stk. 2, vil mange sælge deres ejendomme, og så vil tilbudspligten sandsynligvis være gældende. På den måde vil mange lejeboliger bliver omdannet til andelsboliger,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Han er stærkt kritisk over for det påtænkte indgreb. EjendomDanmark anfører, at det også vil ramme det store flertal af ejendomsselskaber, som der er ikke problemer med – herunder de pensionskasser, hvor danskerne har deres pensionsopsparing. Foreningen finder det også problematisk, hvis indgrebet fører til en stribe konverteringer til andelsboliger, fordi der så vil blive tilsvarende færre lejeboliger.

”Der er ikke noget i vejen med andelsboliger. Men vi vil jo gerne have et miks af forskellige ejerformer,” siger Jannick Nytoft.

Hvis indgrebet kommer, og det får den effekt på ejendomspriserne, som EjendomDanmark forudser, vil den nye andelsforening på Frederiksberg blive fanget på den forkerte side af hegnet. Også den må se værdien af sin ejendom barberet ned.

Foreningen har formentligt i forvejen købet ejendommen til en høj pris – nemlig den, som Blackstone kunne tilbyde ud fra en forretningsmodel, der indebærer at lægge pres på lejerne for at få gennemført renoveringer. Ifølge EjendomsWatch er ejendommen, der rummer 41 boliger og en butik, købt for 96,7 mio. kroner. Cirka to tredjedele af beboerne er gået med i andelsforeningen, der så bliver ny udlejer i forhold til de resterende beboere.

 

Tilmeld Nyhedsbrev