Ny opfindelse giver billig beskyttelse ved skybrud

Det er sommer, det er sol, og det er dejligt – men det er desværre også højsæson for skybrud. Alle, som er blevet ramt af oversvømmelser, ved, hvad det vil sige. Selv om man har forsikringsdækning, er det noget bøvl, når der har været vand i bolig eller kælder, og også ting med en affektionsværdi, der ikke kan erstattes, bliver ødelagt.

Men en ny opfindelse gør det muligt for dig og din forening at forebygge jer – og det er for en billig penge. Det er relevant for dig, hvis du bor i stueetagen, eller hvis der er kælder i foreningens ejendom.

Sagen er, de skadevoldende oversvømmelser fra skybrud ikke kommer ovenfra. Eller, de har i hvert fald været en omvej omkring kloakker, som bliver fyldt, hvorefter beskidt vand presser sig op gennem afløb.

De hidtidige løsninger til at undgå den slags har kostet minimum 30.000 kroner, og i nogle tilfælde over 100.000 kroner. Den nye opfindelse – en vandsikringsprop – kan købes for mindre end 400 kroner.

Ulempen i forhold til den dyre løsning er, at denne kan sidde permanent i afløbet og automatisk træder i funktion, når problemet er ude. Proppen skal derimod sættes i ved varsel om skybrud.

Men proppen kan sættes i, når meteorologerne advarer mod skybrud, eller, hvis det er i din egen lejlighed, når du rejser på ferie, og ikke vil risikere at komme hjem til en våd lejlighed, hvor dine ejendele er på vej i forrådnelse.

Installationen foregår ved, at man skruer vandlåsen op af afløbet, og sætter proppen i i stedet. Proppen passer til 80 procent af danske afløb, oplyser Terkel Lind, der har udviklet proppen sammen med ingeniøren Peter Cordsen, og som sælger den gennem sit selskab Lind Solutions. Så inden du køber, bør du undersøge, om du hører til de 20 procent, der ikke kan bruge vandsikringsproppen.

Det er også en god ide at forhøre sig om, hvorvidt naboerne har købt vandsikringsproppen. Hvis de har, og du ikke har, vil nemlig gøre risikoen for, at din bolig bliver oversvømmet, større. Et sted skal vandet jo flyde hen.

”Vand finder vej, så hvis man sikrer et helt område, vil vandet ryge ud i det kommunale anlæg. Men hvis det for eksempel er fem ud af ti på en vej, der bruger vandsikringsproppen, vil vandtrykket i de øvrige huse vokse. Det beklager jeg, men jeg kan ikke gøre noget ved det,” siger Terkel Lind til Min-andelsbolig.dk.

Forsikringsselskabet Alm. Brand har købt 3000 vandsikringspropper, som vil blive delt gratis ud på dyrskuer og markeder hen over sommeren.

På billedet ses Peter Cordsen med opfindelsen. Vandsikringsproppen forhandles på Lind Solutions hjemmeside.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev