Socialdemokratiet vil lempe regler for boliglån i København og Aarhus

Nej!

Det har været svaret, mange potentielle købere af andelsboliger har fået de seneste år, når de har bedt deres bank om et lån. Men nu kan en opblødning være på vej. Socialdemokratiet ønsker således en lempelse af de regler, bankerne skal følge på området. Det oplyser partiets gruppeformand Henrik Sass Larsen til Børsen i dag.

Finanstilsynet indførte i 2016 et regelsæt, der skulle lægge en dæmper på boligmarkedet i København og Aarhus, hvor man frygtede, at en boble var i færd med at blive pustet op. Bankerne tolkede i første omgang reglerne sådan, at de første og fremmest skulle stramme op over for lån til ejerboliger, hvor kvadratmeterpriserne er højest. Men over det seneste års tid har Finanstilsynet adskillige gange pointeret, at der også skulle strammes op over for andelsboligsektoren. Det har bankerne så gjort.

Regelsættet fra Finanstilsynet siger for eksempel, at en boligejer kun kan få et variabelt forrentet lån til lav rente, hvis han/hun også har penge til at betale ydelser på et fast forrentet lån. Den regel gælder udtrykkeligt også for andelsforeninger, således at et medlem kun kan få et lån, hvis der er taget højde for, at foreningen kan vælge at sætte boligafgiften op, med henblik på at konvertere til et dyrere, men mere trygt realkreditlån på ejendommen.

Et andet element i regelsættet fra 2016 er, at et lån højest må være fire-fem gange så stort som låntagers årsindkomst. I den beregning indgår for andelsboligers vedkommende det enkelte medlems andel af foreningens lån. Det var et af de forhold, som nogle banker ikke havde taget højde for, og som Finanstilsynet har påtalt.

Udmeldingen fra Henriks Sass Larsen er lidt speciel på den måde, at han selv har været blandt de drivende kræfter bag, at Finanstilsynet skulle føre en hård linje over for bankerne – dette med henblik på at undgå en ny finanskrise som for ti år siden. Hvordan den hårde linje specifikt skulle udmøntes, har man dog overladt til tilsynet. Den systematik gør Henrik Sass Larsen nu op med.

”Det er i første omgang ment som et signal. Vi er helst fri for, at vi skal sidde og formulere alle betingelserne i detaljen. Men hvis man ikke lytter til signalet, så må vi jo gøre det. Vi synes ikke, at der er nogen grund til at ødelægge et helt boligmarked, når der ingen problemer er,” siger Henrik Sass Larsen til Børsen.

”Vi er kommet dertil, hvor unge mennesker, der vil ind på boligmarkedet i København, selvom de har to sunde indkomster, strengt taget ikke kan få en toværelseslejlighed. Det kan ikke være meningen,” uddyber han.

 

 

Billedet er fra A/B Haraldsted i København.

Tilmeld Nyhedsbrev